Despre el

POZE

AUDIO

TEST

Viata si Opera lui

Webmasters

 

ALBERT EINSTEIN

Nascut in Germania, Albert Einstein (1879-1955) a renuntat la cetatenie in 1933, dupa instalarea nazismului. A fost o scurta perioada apatrid, iar apoi a devenit cetatean elvetian, dupa care american. Fizicianul a cunoscut gloria din 1919, data la care teoria sa despre lumina a fost confirmata in timpul unei eclipse de soare. Dupa Primul Razboi Mondial, fizicianul a militat pentru pacifism, prezidand un timp Liga Drepturilor Omului.

Exact cu un secol in urma, Einstein, care nu era inca profesor, a publicat mai multe eseuri fundamentale, sustinand ca lumina se comporta in acelasi timp ca o unda si ca un flux de particule. Teoria i-a adus Premiul Nobel in 1921 si a deschis totodata calea catre cercetarea radarelor. El a dovedit apoi teoretic existenta atomilor si a moleculelor, apoi a demonstrat ca particularitatile timpului si ale spatiului nu sunt absolute, ci depind de cel care le observa, conform principiului relativitatii. In sfarsit, tot el a stabilit relatia dintre masa si energie prin celebra formula E=mc2, care va fi foarte importanta in procesul producerii energiei nucleare si a bombei atomice.

Inspaimantat de aplicatiile cercetarilor sale, fizicianul va pleda neincetat pentru demilitarizare si pentru constituirea unui guvern mondial. Casatorit de doua ori, Einstein a avut doi copii legitimi adoptati, o fiica naturala pe care a abandonat-o, si numeroase relatii extraconjugale. Genial violonist, Einstein moare la 76 de ani din cauza unui anevrism. Cenusa sa a fost imprastiata intr-un loc secret, iar creierul sau este conservat in Statele Unite, pentru cercetari stiintifice.

Germania, tara sa natala, doreste astfel sa aduca un omagiu "spiritului liber, pacifistului, cetateanului lumii si vizionarului", care la 26 de ani revolutiona fizica.